mandag 20. februar 2012

Første NRH-trening

Lørdag var det på tide med første NRH-trening, og jeg må nok innrømme jeg var litt spent ja. Både på hva vi skulle gjøre, hvem som kom til å være der og ikke minst hvordan jeg og Click kom til å gjøre det :-) Heldigvis var de fleste som møtte opp de som jeg hadde gått grunnkurset samen med, og da blir det straks litt lettere og kjekkere.

Det første vi gjorde var å ta en egnethetstest på Click (noe jeg egentlig skulle tatt på introkurset, men vi hoppet galant over det og gikk rett på grunnkurset). En egentlig veldig enkel test som er delt opp i ulike momenter
1. Interessert i andre mennesker, om Click tok kontakt med en gruppe som stod og snakket, mens vi gikk forbi. Han gikk midt inn i gruppen med en gang, og ville gjerne hilse på alle.
2. Lekelyst, først med meg og deretter med testleder, både aktiv lek og mens testleder står passivt. Hvor villig er hunden til drakamp osv. Jeg begynte å leke med han og fikk han til å holde, før testleder tok over. Han slapp ikke leken, og når TL ble passiv, dro han imot :-)
3. Jaktlyst, en tennisball ble kastet bortover marka og det blir observert hvordan hunden reagerer. Har han lyst å løpe etter eller er han ikke interessert?? Click løp etter og kom jammen tilbake med den også :-)
4. Søkelyst, tennisballen blir kastet bortover marka, Click ble tatt med bak en sten og deretter frem igjen. Han ble sluppet løs og det ble observert om han lette etter ballen eller ei. Her var det full fokus på ballen, selv om han måtte gå forbi gruppen med mennesker som var med. Han søkte fint etter den og kom etterhvert tilbake med den.
5. Ny økt med søkelyst, men nå var ballen fjernet, mens Click var bak stenen. Her skal det observeres hvor lenge hunden holder på. (Click søkte i under 1 minutt, før han fant litt isopor å leke med :-) Men han var unnskyldt siden han bare et en liten baby fortsatt)
6. Møte fremmed i skogen. Vi gikk innover skogen og ca 10 meter fra stien sto en person helt stille. Han fikk beskjed om å bevege seg litt og deretter stå stille igjen. Deretter ble Click koblet av og fikk løse oppgaven selv. Han syntes nok det var litt skummelt, siden han tok en liten bue, og deretter gikk rett mot personen. Når han skjønte det var et menneske, så var alt i skjønneste orden.
7. Overvær. Vi tuslet videre inn i skogen, og en figurant hadde lagt seg i skjul, med vinden mot Click. Han slo på figuranten med en gang og viste ingen redsel her. Rett frem og ligge OPPÅ figuranten og leke.
8. Fremmed lyd i skogen. Vi tuslet videre innover og stoppet der siste figurant var plassert ut. Han fikk beskjed om å lage lyd (klappe i hendene), og når han var stille, skulle jeg koble Click fra og la han løse det selv. DETTE VAR SKUMMELT, og det ble noen bjeff. Jeg gikk sammen med han litt utover mot figuranten, men det siste stykket gikk han selv og ble igjen overlykkelig over at der var enda et menneske som lå ute i skogen, klar til å bli overfalt :-)

Ellers så ble det trent overvær og rundering av de andre idag. Og Click fikk seg en liten runde med det som skulle være overvær, men endte opp med å bli halvveis spor, halvveis overvær, siden vinden plutselig bestemte seg for å roe ned :-) Vi gikk innover skogen, Click gikk løst og skulle egentlig bare få erfaringen med overvær. Men han begynte å gå sporet til figuranten, og ca 5 meter fra der hun lå kjente han henne på overvær. Dette var veldig tydelig, for mens han gikk sporet var halen hengende og du så hele hunden var konsentrert, men med en gang han fikk et lite drag av overvær gikk halen som en propell :-) 

Dette blir gøy fremover :-)

1 kommentar: