søndag 15. april 2012

Utmarsjen er bestått :-)

I helga har jeg vært ute på tur med 5 andre lovende NRH-ere og 2 knallkjekke instruktører. Planen for helga var å bli flink(ere) til å orientere seg ved hjelp av kart og kompass, bruke området rundt deg til å navigere og ikke minst bli trygg på dette på egenhånd. Det er en ting når du går i en gruppe, for da er det flere å diskutere med, og sjansen for å gå feil er litt mindre, men når du går alene er det bare du selv som kan avgjøre om det er riktig eller feil vei å gå. Går du feil i en redningsaksjon, er det ikke bare deg som redningsekvipasje det går utover, men også de du er ute for å lete etter.

 Første oppmøtested, hvor vi gikk gjennom pakking av sekk, nødvendig/unødvendig utstyr, inndeling i lag og vi fikk utlevert første oppgave (kartreferanser for nytt møtested, som vi skulle kjøre til i bil)

 Alle har kommet trygt frem til parkeringsplassen og er klare for å gå. Her gikk lagene hver sin vei. Mitt lag fikk utlevert nye kartreferanser, og avgårde.....

 Herman og Sonja kom på mitt lag, og her er vi ved 2. post

 Sonja, vår eminente instruktør John og Herman

 Ut på tur, aldri sur

 Bak skogen slo vi opp camp for natten

 Hele laget samlet

 Det andre laget har allerede kommet frem

 What to do, where to lay??!!

 Synes denne gapahuken så veldig grei ut, god plass inni til en person og hund.


Når vi hadde slått opp camp, ble det tid for selskapsleker. For å få en forståelse for hvordan savnede folk går i mørket eller i tjukk tåke (eller rett og slett når de har gått seg vill), fikk vi en hette over hodet og fikk beskjed om å gå fra en stav til en annen, i en rett linje. Bildene under viser vel egentlig hvordan det gikk :-) (Har desverre ikke bilde av meg selv, men kan vel røpe såpass at jeg var laaaangt ut mot venstre). Bare prøv selv en gang, og se hvor lett det er :-) Jeg var ihvertfall HELT sikker på at jeg kom til å gå på staven, men dengang ei.

 Herman hadde rimelig god kontroll ser det ut som, men det som ikke vises er at han først dreide til venstre, men endret retning etterhvert, gikk i en bue og havnet på høyre side av staven.

 Morten også begynte veldig bra, men havnet ut til venstre (nesten samme plass som jeg havnet)

 Oddvar hadde tydeligvis hele roen på dette, og var den som gikk i rettest linje

 Sonja tok nesten en hel runde før hun ble stoppet :-)

 Jannike var vel den eneste som dreide skikkelig mot venstre.

 Middagstid

 Hvem trenger vel vinopptrekker på tur??

 "Man make fire"

 Et lite stemningsbilde

Natta var IIIIIIISKALD, og når jeg våknet i dag tidlig hadde jeg faktisk rim/frost på utsiden av Jervenduken min. Jeg fant ihvertfall ut at soveposen jeg hadde med ikke var beregnet på så lave temperaturer, for jeg våknet flere ganger i løpet av natten av at jeg hakket tenner :-) Men litt morsomt også, for dette var første gang jeg overnattet ute, uten telt.

Vår søndagsinstruktør, Bjørn Erik

Dag 2 fikk vi beskjed om å pakke ned kompasset, og ha kartet bortpakket, men lett tilgjengelig. Da skulle vi trene på å orientere oss i forhold til terrenget, være oppmerksomme på hvor vi gikk og hvor vi var i forhold til tydelige landemerker.

 Vi fikk både snø og sol i løpet av dagen

 Området vi gikk i

 Militært område

 Siden søndagens rute var litt kortere, kom vi tidligere tilbake til bilene enn det andre laget, og da ble det anledning til både diskusjon om kart og læring av ulike solur.

 Herman og Sonja

 Det andre laget på vei inn, godt fornøyd med dagens innsats
Morten og Oddvar

 Jannike og John

 Vår lørdagsinstruktør John

Evaluering av utmarsjen, og alle fikk BESTÅTT!!!! (med beskjed om å fortsette å trene på å gå seg "vill" og deretter finne frem igjen). Jeg kjenner ihvertfall at jeg må trene på dette. Jeg husker litt fra videregående, men dette er noe jeg ihvertfall må trene en del på, få det inn i fingrene og hele tiden holde det ved like.

2 kommentarer:

  1. Herligland å flinke dere er!!!, og for et flott tilltak :) Vi trenger nok alle rednings"menn" vi kan få, så sånne som meg kan ferdes "trygt" ute i det fri :)) Men, det hørtes veeelig kaldt ut å ligge ute på denne tida av året ja..., du puttet vel bare Click godt ned i soveposen!!
    Gøy å se bilder å lese om hva dere holder på med :)

    SvarSlett
  2. Du e knalltøff, dette ser så spennende og ikkje minst utfordrende ut. :-) Renate

    SvarSlett