søndag 21. november 2010

The Killer har vært på sporkurs


I helgen har vi vært så heldige å få Frode Sjovatsen ned til Egersund for å holde kurs for oss. 6 påmeldte hunder, men en (fører) ble syk, så da ble vi bare 5 hunder. Noe som egentlig var veldig greit, mer sportrening på oss andre :-)

Fredag kveld møttes vi så Frode kunne se på hvordan vi belønner hundene våre, hva som trigger dem og fikk tips om hva og hvordan vi kan trigge dem litt mer. Også fikk vi en liten intro til apport, helt enkle trinn til innlæring og han viste på sin egen hund, Helle.

Lørdag la jeg først ut et spor for Frost, som ble liggende ca 1 time. Dette gjorde vi så Frode kunne se hvordan Frost (og meg) gikk sporet og hva som var bra og hva som burde trenes mer på. Vi hadde en skikkelig dårlig start, med mye virring og Frost hadde virkelig lyst å følge et overvær eller annet spor, som gikk i helt annen retning. Fikk han til slutt på sporet og dette gikk relativt bra, men jeg synes han virret mye i sporet, selv om han hele tiden hadde retningen og bra trekk i linen.

Tilbakemelding fra Frode: Synes han går et veldig fint spor, men starten var altfor dårlig og bør trenes på.

Videre plan for lørdagen: Legge et serpentinerspor, så Frost måtte konsentrere seg mer om selve sporet og hvor det gikk, fremfor virringen frem og tilbake.


I utgangspunktet en god plan, så jeg la det ut og lot det ligge ca 1 time. I mellomtiden begynte det å snø, så når vi skulle gå sporet ble det en del tull. Han tok sporstarten (RØD PIL) relativt greit, litt virring for å være sikker på retningen og frem til første sving. Der ble det også en del virring, før han fant retningen igjen og kom frem til første gjenstand i sporet. Vi lekte litt, før jeg satte han tilbake på sporet. Her var det veldig tydelig at han søkte konsekvent mot venstre, selv om jeg var sikker på at sporet gikk mer mot høyre. Gikk ikke lange stunden før vi skjønte hvorfor han var så fokusert... Frost har drept sin første mus !!!!! Prøvde å få han på sporet igjen, ved å hoppe over neste sving og sette han på sporet i 90 graders vinkel, men der var ikke håp i det hele tatt. Derfor fikk han se Frode gå frem og hente neste gjenstand, leke litt med den før Frost ble tatt med bak en stein. Tydelig at frustrasjonen var til stede når han så hva han gikk glipp av :-)

Mens vi stod bak steinen, gikk Frode ut en enkelt serpentin/bue, som Frost fikk gå med en gang. Han hadde litt for stor fart og mistet sporet i svingen, men korrigerte seg selv inn igjen og gikk sporet veldig fint frem til sporslutt. 

Dette gjorde vi en gang til, og Frost hadde en tydelig læringskurve. Korrigerte seg inn i sporet veldig fint når han hadde for stor fart i svingen, og var veldig intens på den rette strekningen, men det kokte litt over, så han gikk over sporslutt og virret litt rundt før han fant den. 

Relativt fornøyd med min og Frost sin innsats på lørdag, og med veldig konkrete planer for søndagens økter, gikk vi en fin og rolig kveld i møte sammen med Frode og Karianne (og Helle) som overnattet hos oss.  Frost brukte litt tid på å roe seg med Helle i huset, men de fant ut av det etterhvert, selv om de ikke la seg ned for å sove :-) Helle ble nok litt lei av jyplingen, og gav noen tydelige beskjeder innimellom, men aldri noe overstadig. Kanonmorsomt å se det tydelige språket hennes.


Søndagens plan:
Siden målet i dag var å trene sporstart, ble det mange småspor på Frost, 10 -30 meters lengde. For å roe ned Frost og få han skikkelig konsentrert og fokusert, ble han lagt i dekk i sporretningen, med nesen i sporstart. Slapp deretter noen godbiter ned på bakken som han spiste og konsentrerte seg om, mens jeg koblet om fra kobbel i halsbåndet til linen i selen. Gav han deretter kommando "søk" and away we gooooo. Kanongøy å se hvor dypt Frost lå i sporet og hvordan han virkelig konsentrerte seg, uten å virre i det hele tatt :-) Han gikk 4 slike spor, med varierende lengde, og en kjempegod konsentrasjon hele tiden. Ble bra stolt av lillegutt da ja :-)

Rød pil = sporstart

Neste økt ble lagt opp på samme måte, med nå skulle Frost velge retning. og ble først satt på sporet ca 45grader i retning av sporet, deretter 90 grader, 90grader 1 meter fra sporet og 90grader 3-4meter fra sporet. De tre første tok han på strak arm, mens det siste ble en stor utfordring for han, siden han hadde oppnådd stor fart når han traff sporet, og dermed måtte spinne litt rundt for å være sikker på at det var her han skulle gå. Men han valgte riktig retning og gikk rett på sluttgjenstanden. KJEMPEFORNØYD.

Plan for videre trening:
Trene mer på sporstart og etterhvert sporoppsøk, med hovedsakelig korte spor (siden det er starten jeg vil ha god), men også variere med noen lengre spor innimellom. ALLTID variere lengde og retning jeg setter han på sporet, variere liggetid og etterhvert underlag. Når vi begynner å trene på nytt underlag SKAL jeg gå tilbake mange steg og trene det inn fra basis :-)

Jeg skal også trene opp Frost sin gjenstandsinteresse, ved å gjøre han litt frustrert og få han til å kjempe om å få tak i leken/gjenstanden. Dette gjøres så klart utenfor sporet :-) Frode kom med et tips om å holde Frost i halsbåndet og sparke en liten ball/kong/leke på bakken, la Frost kjempe om å få hodet ned for å få tak i det, men holde han igjen så han akkurat ikke når tak i den. Bygge opp litt frustrasjon, og la han vinne den når jeg kjenner han tar skikkelig i og kaster seg mot leken. Må begynne forsiktig, men både Frode og jeg prøvde noen ganger og jammen la han litt vekt i det ja :-) Dette kan bli morrrrrro.

TUSEN takk til Frode som var så snill å komme og være instruktør for oss, og for å komme med kjempegode og innsiktsfulle opplegg for de individuelle hundene. Alle sammen krevde forskjellig tilnærming til sporet og dette ble virkelig tatt hensyn til.

Denne helgen har virkelig gitt meg mersmak på å trene spor med Frost, og har fått noen skikkelig gode tips fra Frode om hva jeg må fokusere videre på.

Det ble en del bilder fra disse dagene, så fremfor å legge alle ut her, følg denne linken. Flere bilder fra første dagen kommer etterhvert.

3 kommentarer:

 1. Hørtes gøy ut dette :) Blir spennende å følge med på videre trening!

  SvarSlett
 2. Skikkelig gøy å lese om kurset og metodene dere brukte. Ser ut som dere virkelig begynner å få dreisen på sporinga. Stå på!
  Jens

  SvarSlett
 3. Kurset var kjempegøy å være med på og ikke minst når det er en så dyktig instruktør.

  SvarSlett